• mini-hikashop-basket
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram

Druerne bag de italienske vine

Det Italienske Landbrugsministerium har dokumenteret og autoriseret 569 forskellige italienske druesorter.
Mange dyrkes dog kun i ganske små mængder. Majoriteten af vine kommer fra 216 druesorter, der hver dyrkes på mere end 400 ha.
Man mener, at der dyrkes mere end 2.000 forskellige druesorter i Italien, når alle vinstokke i de små haver tælles med.

Her finder du ca. 60 druer i alfabetisk rækkefølge. Alle druer er repræsenteret i Nemogaardens vine
DRUE LEKSIKON
Italiens drue-encyklopadi "Quattrocalici" byder på den vildeste indsigt i Italiens 569 druer.
Alle illustrationer er venligst udlånt med Copyright
Aglianico
Quattro Calici Aglianico2
Støvet, nathimmelblå drue i store, ensfarvede klaser. Modner sent.
Karakteristika
Oprindelig italiensk drue, som primært dyrkes i Campania . Druen trives godt i sydens varme, gerne i vulkansk jord og gerne med kølige nætter.
Region
Campania, Puglia, Basilicata har den mest intense beplantning
Officielt registreret i 1970. 7500 ha beplantet
Vinoplevelsen
Druen er kendt som "Syditaliens Nebbiolo". De seneste år er der dukket flere vine op af særdeles høj kvalitet. Vine med skøn, frugtrig duft, masser af tannin og kompleksitet.
Solidt gemmepotentiale
Arneis
Quattro Calici Arneis3
Grøn drue i dråbeformede klaser. Gyldent skær, når den modner.
Karakteristika
Har opnået anerkendelse siden 1980’erne. Nu højt anerkendt som ”Piemontes hvidvin”, særligt fra Roero området. En lidt sart drue med relativ lave udbytter.
Region
Piemonte, og kun Piemonte!
Officielt registreret i 1970. 970 ha beplantet
Vinoplevelsen
Giver vine med en elegant, blomsteragtig duft. Vine har ofte god fylde, relativ lav syre og charmerende aroma. Interessant forskel i årgangene
Barbera
Quattro Calici Barbera2
Store, ”fede” druer i lysende blå farve og tætte klaser. Mest plantede vin i Piemonte - "Cash Cow"
Karakteristika
En af Piemontes vigtige og unge druer (slut 1800), særligt omkring Alba og Asti. Menes dog nævnt i skrifter allerede i 1495, som "Grisa/Grisola" druer
Region
Piemonte, Lombardiet OG nærmest hele Italien. 20.500 ha beplantet. KUN i det mest nordlige kan Barbera ikke dyrkes
Vinoplevelsen
Druen er kendetegnet ved at den giver rigtig meget farve, er ganske syrerig og lav i tannin. Velegnet til fadlagring. Giver vine med kirsebær, blomme, fedme og krydret næse.
Bianchetta
Quattro Calici Bianchetta
Grønne, løse klaser med gule toner ved modning
Karakteristika
Bianchetta Trevigiana er en sjælden støttedrue i DOC/DOCG vine fra Conegliano Valdobiadene (f.eks. Prosecco Vinhuset Nani Rizzi). Bruges også i Vermouth fremstilling
Region
Veneto, i et lille område omkring Cengliano Valdobiadene - hjertet for højkvalitets Prosecco. Officielt registreret i 1970.
Vinoplevelsen
Druen er kendetegnet ved at den giver en smuk strågul farve til vinen. Og den tilfører en elegant stramhed, som styrker fylde og elegance i Prosecco
Bombino
Quattro Calici Bombino2
Store, tætte irgrønne klaser i lidt "ufiks" form
Karakteristika
Bombino Bianco er udbredt til midtitalien, og forveksles ofte med Trebbiano Abruzzese. Trives i tør, kiesel- og kalkholdig jord. Skal grønthøstes (reduktion af udbytte) for at opnå kvalitet
Region
Mellem, og Syditalien. Har særlige gunstige forhold i Puglia og Basilicata. I Lucera (Nordpuglia) er den nærmest kult
Vinoplevelsen
Druen giver strågule vine, solid mineralitet og stor frugt. Vine fra Lucera fremstår knastørre og ganske storslåede. Den bruges også som støttedrue til røde Cuvée vine fra Lucera
Cabernet Franc
Quattro Calici Cab Franc
Blå/sort med et støvet skær drue i tætte klaser
Karakteristika
Fransk drue, særlig anerkendt i Friuli og Toscana (Bolgheri). Værdsat for at tilføre balance og elegance. Højt pyrazinidhold giver tydelig røg- og peberduft. Giver vegetale vine
Region
Vigtigste regioner er Friuli, hvor vinene serveres som "husets vin" på mange vinbarer, og Bolgheri. 6314 ha. beplantet
Vinoplevelsen
Dybfarvede vine med grønne/vegetale/kvas agtige noter. Tilfører balance og elegance. Oftest brugt som støttedrue. Friuli vine har ofte en udtrykt vegetarisk sødme
Cabernet Sauvignon
Quattro Calici Cab Sauv
Nathimmelblå drue i store, flotte klaser.
Karakteristika
Klassisk Bordeaux drue, krydsning af Cabernet Franc og Sauvignon Blanc. Giver komplekse, dybfarvede, taninholdige og syretætte vine. Opnår en vis elegance i Norditalien
Region
Hele Italien, dog mest nordøst Italien og Toscana. 13.724 ha beplantet
Vinoplevelsen
Komplekse, kraftige, taninholdige vine med en vis syre. Masser af urt, peber, mørke frugter som solbær, - solbærblade, salvie. I varmt klima kan vinen blive lidt "overvældende"
Canaiolo Nero
Karakteristika
Ældgammel druesort, først nævnt i 1303. Bruges primært som støttedrue i Toscana's store vine - Vino Nobile, Chianti Classico, Carmignano osv. Giver vinen rigtig god duft
Region
Primært Toscana, og i mindre grad i Marche, Liguria og Sardinien 1.068 ha beplantet
Vinoplevelsen
Rubinrød, meget klar farve. Giver "varme i ganen" og eminent duft til vinen. Vino Nobile fornemmes at få et frugtrigt løft. Gode eksempler er vine fra Palazzo Vecchio
Chardonnay
Karakteristika
Bourgognes elskede grønne drue. Har også indtaget Italien. I modsætning til oversøisk Chardonnay, er Italiensk Chardonnay elegant, stringent, floral og ofte uden fad
Region
Friuli, Veneto, Lombardiet, Sicilien primært. 19.709 ha beplantet. Kun Campania "springer Chardonnay over"
Vinoplevelsen
Italiensk Chardonnay er oftest elegante, stilrene, liflige med en udtalt syre og med knapt så meget fedme. Let fadlagring kan give lidt god ”smørfedme” til vinen .
Coda di Volpe
Karakteristika
Betyder ”rævehale”, - drueklasen ligner en lang rævehale. Historisk drue fra Romertiden. Frugtrig, vedholdende floralitet, nærmest eksotisk karakter. Bruges ofte til cuvée
Region
Campania. Taburno og Sannio området i Campania er DOC. 555 ha. beplantet
Vinoplevelsen
Giver vine med stor duft af sydens sol, moden fersken. Vinen er saftig med masser af frugt og en vis mineralitet, som ofte med vine fra vulkansk jord.
Corvina
Karakteristika
Rygraden i Valpolicella, og særligt i Amarone. Sætter knopper sent og modner sent. Giver stor aroma, intensitet, peber og kirsebær. God aciditet og bløde taninner. Vigtig drue!
Region
Veneto, særligt Valpolicella og Bardolino. 7.477 ha beplantet
Vinoplevelsen
Druen er god/let at tørre og giver god fylde, fylde og masser af smag til vinen. Når du dufter mandel, abrikoskerne eller modne kirsebær, er det ofte takke være Corvina.
Cortese/Bianca Fernanda
Quattro Calici Cortese
Grøn drue med rødligt skær i løse klaser
Karakteristika
Meget anerkendt drue i Piemonte og i Lombardiet finder vi den i Oltrepo Pavese. I Custoza er druen kendt som Bianca Fernanda. Kraftig vinstok, stort konstant udbytte
Region
Norditalien, særligt Piemonte og Lombardiet, og Custoza old-school vine. 2.953 ha beplantet
Vinoplevelsen
Cortese giver vinene høje sukkerkoncentrationer, høj syre med lavt alkoholindhold, blød og delikat duftende, forskellig alt efter dyrkningsområdet. En langvarig raffinement i flasken pynter vinen med stor karakter og kompleksitet.
Corvinone
Quattro Calici Corvinone
Blå/lila drue i tætte klaser
Karakteristika
I 1993 anerkendt som sin egen drue og altså ikke en biotype af Corvina. Bruges ofte sammen med Corvina for øget kompleksitet i Valpolicella, Ripasso og Amarone
Region
Veneto. 929 ha beplantet
Vinoplevelsen
Har næsten samme egenskaber som Corvina: Druen er god/let at tørre og giver god fylde, fylde og masser af smag til vinen. Tilfører ofte den intense parfume fra mandel/abrikos i modne vine. Opleves f.eks. som florae noter i gammel Amarone
Dolcetto
Quattro Calici Dolcetto
Blåsort drue store klaser
Karakteristika
Navnet kan antyde (Dolce) at druen har mere sødme. DOG er syren ganske høj. Trives godt i Piemontes bakkede Monferratto og Langhe. Vinene er lette, friske og med inciterende bouquet
Region
Piemonte (primært) og Liguria.
6.128 ha. beplantet
Vinoplevelsen
Bruges til enkeltdruevin, og giver en letdrikkelig, frisk ung vin, med en snert restsødme, skovbær og let bitter eftersmag
– på den gode måde!
Falanghina
Quattro Calici Falanghina
Grøn drue, bliver gylden og er fin til botrytis
Karakteristika
Oprindelse er Grækenland/Balkan.
Særligt druer fra Beneventano nord for Napoli er i høj kurs.
Modner ret sent med ret pæne udbytter
Region
Campania (primært) og Molise.
3.037 ha. beplantet (5% af Campania!)
Vinoplevelsen
Giver vine med mange kvaliteter, - aromatisk citrus, mineralitet (vulkansk jord), flot floralitet og en skøn, stor smag af sydens blomster, frugt, hav – flotte vine!
Fiano
Quattro Calici Fiano
Helt grøn drue i store klaser, elsket af bier!
Karakteristika
Lokal drue fra Campania, kendt helt fra romertiden.
Modner ret sent og giver et noget moderat udbytte. Virkelig anerkendt i Campania, som DRUEN til hvidvin
Region
Campania (primært), nu også Puglia og Sicilien. 1.377 ha. beplantet
Vinoplevelsen
Frugtrig, elegant modsætning til Coda di Volpe og Falanghina. Her oplever du fyldige, aromatiske noter, nødder og en anelse honning og noter af hvide blomster og urt.
Friulano (Tai/Tocai i Veneto)
Quattro Calici Friulano
Gylden drue i store klaser – i gruppen af grønne druer
Karakteristika
Tidligere Tocai Friulano. Slut i 2007 da Ungarn og Slovakiet kom i EU. Modner ret tidligt, stort udbytte. Skal grønthøstes for at sikre god kvalitet.
Region
Friuli-Venezia Giulia, lidt i Veneto (druenavn "Tai/Tokai") f.eks. hos Tamburino Sardo. 2.900 ha beplantet
Vinoplevelsen
Giver vine med en ganske ”grøn” næse, dejlig syre, duft af grøn urt og lidt nyhøstet hø. Egner sig godt til lagring. Vinene bliver ret komplekse og udvikler fersken i duften.
Garganega
Quattro Calici Garganega
Grøn drue, som skiter til ravgylden glød, når den modner. Åbne, små klaser
Karakteristika
Soave hvidvinens drue. Dyrkes i området nord og nordvest for Verona. Grønthøst og lavt udbytte giver vinene af høj kvalitet. Velegnet til tørring og giver en flot Recioto di Soave
Region
Veneto's vigtige hvidvinsdrue. 11.300 ha beplantet, især syd for Gardasøen i Soave. Klasse eksempel: Villa Cordevigo Bianco
Vinoplevelsen
I udgangspunkt meget elegant, grønne æbler, snert af hø, lidt mandel. Lav frugtsyre med behagelig bitterhed i eftersmagen. Lagret på fad kan vinhuset skabe storslået vin
Gewürtztrauminer/Traminer Aromatico
Karakteristika
Omdiskuteret drue med markant bouquet og smag. Aldeles velegnet til tørre vine i det nordlige; giver meget udtryksfulde vine ved botrytis/meget sen høst
Region
Nordøst Italien. Druen stammer oprindelig fra Südtyrol. 1.400 ha dyrket
Vinoplevelsen
Den tørre vin er virkelig velegnet til sushi/Tandoori/stærke retter. Den søde har frugtagtig litchi, maracuya, ananas, krydret peber, nelliker, stjerneanis og rose
Glera
Karakteristika
Druen hed tidligere Prosecco, omdøbt til Glera (21/7-2009 EU beskyttelse af DOC Prosecco). Særlig Valdobiadene/Conegliano er høj kvalitet,- floralitet, citrus og grønne æbler
Region
Veneto og lidt i Friuli. 3. mest dyrkede drue i Italien. 18.300 ha beplantet
Vinoplevelsen
Siden Romerne, har druen skabt fine vine. Stenet, løs jord giver gode, strukturelle vine med grønne æbler, frisk frugt og god eftersmag. San Michele er ypperlig vin
Goldmuskateller/Moscato Giallo
Quattro Calici Moscato Giallo
Irgrønne, smukke, tætte klaser. Modner med smukt, gyldent skær
Karakteristika
Dyrkes primært i Alto Adige og Trentino. Druen stammer fra Syrien. "Muscum" (moskus) fornemmes tydeligt i vinen. Giver en Velegnet til tørring og giver en flot sød vin
Region
Nordøst Italien. Primært Trentino og Alto Adige. 827 ha beplantet
Vinoplevelsen
Smuk, gylden vin. Duft af muskatnød, cedertræ, grapefrugtskal. Meget delikat og ganske aromatiske vine. Et genialt glas til stærk mad - thai, tandoori osv
Grignolino
Quattro Calici Grignolino
Tyndskallet drue med mange sten (deraf navnet)
Karakteristika
Tyndskallet drue, lidt svær at dyrke. Anses lidt inferiør ifht. de øvrige druer i Piemonte. Druen har mange sten, og må kun presses let for at undgå bitterheden fra stenene.
Region
Piemonte, har DOC D’Asti. 915 ha beplantet
Vinoplevelsen
Den tynde skal giver vinen en ganske lys farve. Vinen er let ifht de kendte, tunge Piemonte vine. Den afrundes nu af et godt ”punch”, som gør vine velegnede til retter med kapers, oliven, tomat…
Grüner Veltliner
Quattro Calici Veltliner2
Smuk, støvetgrøn, stor og saftig drue
Karakteristika
Nationaldruen i Østrig - dækker over 32,3% af vinmarkerne. Særligt Niederösterreich, - Wachau, Kamptal og Kremstal yder bedst. Italien - kun i det nordlige Südtyrol, blot få ha.
Region
Særligt Niederösterreich og lidt i Burgenland. Vine fra Italien når sjældent Danmark. 14.600 ha beplantet i Østrig
Vinoplevelsen
Fine frugtnoter, mineralsk krydret og en snert af træ. Sartgul til gylden med noter af moden gul frugt, pære, kvæde, blomsterhonning. Flot syrestruktur med solid mineralitet og lang eftersmag.
Lagrein
Quattro Calici Lagrein
Sortblå drue i tætte, små klaser
Karakteristika
Trentinos ”hemmelige” drue. Kendt siden 1525. Sjælden, men interessant. Frostresistent, modner sent, høj på tanniner og moderat syre. med gode udbytter.
Region
Trentino-Alto Adige, særlig omkring Bolzano og Trento. 654 ha beplantet
Vinoplevelsen
Giver vine med noter af tobak, urt og lidt jordagtig og med lidt ”kvas” i smagen. Vinene er meget mørke, oftest saftige og frugtrige. Giver også en eminent rosé (Lagrein Kretzer)
Lambrusco Grasparossa
Quattro Calici Grasparosso
Større familie af blå, tætte og meget saftfulde druer
Karakteristika
Vinstokken bliver rød om vinteren, deraf navnet. Modner sent med meget stort udbytte. Skal grønthøstes for at sikre god kvalitet. Boblende, letdrikkelige røde og rosé vine
Region
Emilia-Romagna, 2 zoner Modena og Mantova. 2.730 ha. beplantet
Vinoplevelsen
Sommervin i nærmest sortrød farve, gode bobler, flot balance, virkelig frisk og elegant bitterhed i afslutningen. Typen "Amabile" (hyggelig) er sødmefuld, - god til faste oste
Lambrusco Salamino
Quattro Calici Salamino
Mørk, nærmest sorte, tætte og meget saftfulde druer
Karakteristika
En af de 3 mest anerkendte druer til Lambrusco vine. Let at dyrke, giver stort udbytte og vine med noter af røde frugter, saftighed, lethed og lav alkohol
Region
Emilia-Romagna. 5.003 ha beplantet omkring Modena
Vinoplevelsen
Sommervin i nærmest sortrød farve, gode bobler, flot balance, virkelig frisk og elegant bitterhed i afslutningen. Lav alkohol og dermed en letter vintype
Malvasia Bianca
Quattro Calici Malvasia Bianca2
Smuk, støvetgrøn, stor og saftig drue, velegnet til botrytis
Karakteristika
Optræder sjældent som enkeldruevin. Egner sig fortrinligt til vin Santo. Der findes dog eksempler på fremragende vine på druen, som Cantavento fra Cantalici
Region
Toscana, Puglia, Calabria og Sicilien.
4.350 ha beplantet. Malvasia findes i hele 22 varianter!!
Vinoplevelsen
Skaber strågule vine, velegnet til fadlagring. Frugtrig, spicy og med noter af rosmarin og vild mint. Ekspressiv Vin Santo med mandel, abrikos, sødme, bitter, citrus
Malvasia Lunga
Karakteristika
Druen har eksisteret i Toscana i århundrede. Ricasoli's Chianti-opskrift fra 1870 har Malvasia Lunga med.
Region
Toscana også udbredt i Veneto, Abruzzo, Puglia, Umbrien og Lazio. 2.260 ha
Vinoplevelsen
Druen anvendes ofte som støttedrue. blandes ofte med Trebbiano Toscano, for at lave tørre og søde hvidvine, hvoraf den mest berømte er den hvide Orvieto DOC.
Malvasia del Lazio
Quattro Calici Malvasia Lazio
Tætte klaser af store lyssegrønnedruer
Karakteristika
Højkvalitetsdrue, som er meget følsom for sygdomme. Ret koncentreret sukker, som giver høj alkohol eller søde vine. Meget anerkendt og på vej op i mængde.
Region
Meget sjælden drue, dyrkes i det sydøstlige Lazio. 590 ha. beplantet
Vinoplevelsen
Druen giver vinen med krydret duft af moskus og abrikos og ret høje sukkerrester.
Merlot
Quattro Calici Merlot
Sortblå drue i tætte, store klaser
Karakteristika
Fra Bordeaux i Frankrig, flotte vine, dyb/mørk farve. Lidt spinkel vin, moderat syre, nærmest ingen tanniner, - ofte høj alkohol. Kræver varme for at virkelig folde sig ud
Region
Toscana (Bolgheri) Trentino-Alto Adige, Veneto, Puglia og Sardinien. 28.000 ha
Vinoplevelsen
Druen anvendes ofte som den fløjlsbløde silke, der smukt indrammer en vin og afrunder smukt. Ofte brugt med Cabernet Sauvignon, som den feminine partner
Molinara
Quattro Calici Molinara
Mørk, blå/lila drue in tætte, intense klaser
Karakteristika
Benyttes i begrænset omfang i Valpolicella vine. Ikke et krav i Amarone mere. Giver vinen kirsebær-farve; let krop, lav syre og alkohol. Skaber flot balance i vinen
Region
Veneto, særligt Valpolicella, og en anelse i Lombardia. 595 ha. beplantet
Vinoplevelsen
Druen giver vinen en tydelig frugtsyre og bitterhed. Gode egenskaber, når man skaber vin på tørrede druer, hvor restsødme kan være svær at balancere.
Montepulciano
Quattro Calici Montepulciano
Sort drue fra mailien af sorte druer, - har et natblåt, støvet skær. Store klaser, store druer
Karakteristika
Drue med samme navn som byen, UDEN at den benyttes i Montepulciano. Stammer fra Pescara, Abruzzo. Mere end 50 DOC og DOCG klassifikationer
Region
Næstmest dyrkede sorte drue efter Sangiovese. Dyrkes i midt og syditalien, kræver varme. 34.800 ha beplantet.
Vinoplevelsen
Montepulciano anvendes ofte sammen med andre druer, især Sangiovese. Generelt er vine fra Montepulciano druer værdsat globalt for deres glatte smag, stærke farve og delikate tanniner.
Moscato Giallo (Goldmuskateller)
Quattro Calici Moscato Giallo
Smuk, støvblå, stor og saftig drue
Karakteristika
Dyrkes primært i Alto Adige og Trentino. Druen stammer fra Syrien. "Muscum" (moskus) fornemmes tydeligt i vinen. Giver en Velegnet til tørring og giver en flot sød vin
Region
Nordøst Italien. Primært Trentino og Alto Adige. 827 ha beplantet
Vinoplevelsen
Smuk, gylden vin. Duft af muskatnød, cedertræ, grapefrugtskal. Meget delikat og ganske aromatiske vine. Et genialt glas til stærk mad - thai, tandoori osv
Müller Thurgau
Quattro Calici Muller Thurgau
Smuk, støvblå, stor og saftig drue
Karakteristika
Krydsning af Riesling og Chasseas, af Herman Müller fra Thurgau i Schweitz i 1882. Stort ydende drue, SKAL grønthøstes for at give stor vin.
Region
Lidt spredt... Trives bedst i det kølige nordlige klima
1.312 ha beplantet
Vinoplevelsen
Vinene har ofte lav syre, friskhed, ferskenagtig frugtrighed. Særligt vine fra Alto Adige fremstår blændende (Tenuta Rottensteiner) med udtrykt syre og inciterende bouquet
Nebbiolo
Quattro Calici Nebbiolo
Smuk, sortblå, stor og tykskallet drue
Karakteristika
Nebbiolo anses af mange som "kongen" over aller druer i Italien. Storslåede vine fra Piemonte. "Nebbio" betyder tåge, - høstes sent når tågen kommer ned fra bjerget.
Region
Piemonte (især!) og Lombardiet.
5.540 ha beplantet
Vinoplevelsen
Giver kraftige, tørre og meget tanninske vine. Vinificeret rigtigt har vinene ekstram langt gemmepotentiale. Vine med lys kant, stor kompleksitet - ka' slet ikke beskrives på så lidt plads her!!
Negro Amaro
Quattro Calici Negro Amaro
Smuk, støvblå, stor og saftig drue
Karakteristika
Gammel drue fra 18. århundrede BC. En af Syditaliens vigtigste druer og højt(udskældt elsket i Danmark for sødmefulde vine. Skal grønthøstes markant for at give kvalitetsvine.
Region
Store mængder dyrkes i det sydlige Puglia (især ved Salento). Findes også i Basilicata og Molize. 11.400 ha beplantet
Vinoplevelsen
Tidligere brugt til at give franske vine farve og karakter. Idag får vi mørke, tætte vine, ofte med noter af mørke blomster og intens frugt.
Nero di Troia/Uva di Troia
Quattro Calici Uva Di Troia
Smuk, støvblå, stor og saftig drue
Karakteristika
Tykskallet, masser af farve, milde tanninerne. En villig sort, god i varme område; et højt udbytte; god kvalitet. Særligt i det nordlige Puglia som hoveddrue i Cacc'e Mmitte di Lucera DOC
Region
Nærmest ukendt i Danmark, dyrkes som kult drue i Lucera i det nordlige Puglia. 2.600 ha beplantet
Vinoplevelsen
Lys farve, massive tanniner med en balsamisk karakter , stram struktur, komplekse noter og balanceret syre. Man finder alt, fra jordbær, læder, over tobak til slåen til sveske og lakrids
Oseleta
Quattro Calici Oseleta
Sortblå drue i tætte, bitte små klaser
Karakteristika
Sjælden, sort/blå sort. ”Oselete” betyder ”lille fugl” og hentyder til den lille fugl, som er glad for druerne. Små drueklaser. Svær at dyrke. Men giver tårnhøj kvalitet.
Region
Veneto - ultra sjælden. 15 ha
Vigneti Villabella byder på 100% Oseleta
Vinoplevelsen
Benyttes i bedre vinhuse til at løfte kvaliteten af top-Amarone. Rubinrød, intens, saurkirsch, vilde bær, urt. Ekstrem kompleks, dyb, givende - absolut majestætisk!!
Petit Verdot
Quattro Calici Petit Verdot
Grøn drue, nærmest gennemsigtig når den modnes
Karakteristika
Fransk drue fra Bourgogne, som har medium fylde. Bruges typisk til blandingsvine, lagrer oftest i ståltank og har kort lagringspotentiale. Trives særlig godt i kølige områder
Region
HELE Midt- og Syditalien. Stammer fra Abruzzo. 34.800 ha beplantet
Vinoplevelsen
Milde, elegante vine, - kraftig farve. Kan give ret høj alkohol, solide vine med mørk frugt. Tørre vine, Abruzzo skaber også elegante, delikate rosévine
Picolit
Quattro Calici Picolit
Smuk, støvetgrøn, stor og saftig drue
Karakteristika
Oprindelig Friuli drue, kendt fra Romertiden. Verdensberømt som DEN ultimative ædelsten blandt passito vine.
Region
HELE Italien, dog ikke Calabria, Campania og Liguria. 17.300 ha beplantet
Vinoplevelsen
Giver stilrene, parfumerede, syrefriske vine med struktur. I Friuli er der tradition for at lade mosten gære på skallerne. Giver en fyldig hvidvin med kobberfarvet skær ("Ramata")
Pignolo
Quattro Calici Pignolo
Rød druesort, - uagtet den sortblå farve
Karakteristika
Indfødt, lokal blå drue, som kan spores langt tilbage. Egentlig dømt forsvundet, men er så genfundet på meget gamle vinstokke i Friuli Colli Orientali (Adriano Gigante).
Region
Friuli Colli Orientali. 95 ha. beplantet Gigante har selv 2 ha., som giver maks 1.500 flasker om året.
Vinoplevelsen
Storslået vin med forrygende gemmepotentiale, - kan i ældre årgange minde om Barbaresco. Rubinrød, god alkohol og frugtsyre, fyldig, delikat, harmonisk og meget kompleks/dyb
Perera
Quattro Calici Perera
Grøn drue, nærmest gennemsigtig når den modnes
Karakteristika
Valdobbiadene drue, også kendt som "Pevarise". Næsten udryddet af phylloxera. Navnet antyder at druen har form og smag af pære. Støttedrue til Prosecco DOCG
Region
Findes kun i hjertet af Prosecco området, i byen Valdobiadene. Blot 4 ha beplantet
Vinoplevelsen
Vinen fra Perera-druen er strågul i farven med gyldne refleksioner. Den tilfører Prosecco frugtighed, intensitet, og en blid, rund eftersmag med en snert af pære
Pinot Bianco/Weissburgunder
Quattro Calici Pinot Bianco
Grøn drue, nærmest gennemsigtig når den modnes
Karakteristika
Fransk drue fra Bourgogne, som har medium fylde. Bruges typisk til blandingsvine, lagrer oftest i ståltank og har kort lagringspotentiale. Trives særlig godt i kølige områder
Region
HELE Midt- og Syditalien. Stammer fra Abruzzo. 34.800 ha beplantet
Vinoplevelsen
Milde, elegante vine, - kraftig farve. Kan give ret høj alkohol, solide vine med mørk frugt. Ofte tørre vine. Abruzzo skaber også elegante, delikate rosévine på druen.
Pinot Grigio
Quattro Calici Pinot Grigio
Smuk, støvetgrøn, stor og saftig drue
Karakteristika
Mutation af Pinot Noir (eller måske Pinot Blanc) og stammer fra Bourgogne. Modner tidligt, ofte med pæne udbytter og en del restsukker. I Østrig er det Grauburgunder
Region
HELE Italien, dog ikke Calabria, Campania og Liguria. 17.300 ha beplantet
Vinoplevelsen
Giver stilrene, parfumerede, syrefriske vine med struktur. I Friuli er der tradition for at lade mosten gære på skallerne. Giver en fyldig hvidvin med kobberfarvet skær ("Ramata")
Pinot Noir/Pinot Nero
Quattro Calici Pinot Nero
Storydende, storklaset støvblåsort drue
Karakteristika
Den store Diva! En meget sensitiv drue. Svær at dyrke og svær at vinificere. Trives i køligt klima med kalkbund. Kendes også som Spätburgunder/Blauburgunder
Region
Italien, dog noget spredt og kun få og små marker. 5.050 ha beplantet
Vinoplevelsen
Giver elegante, feminine vine med flot balance, liflige bær og en finurlig underspillet, aromatisk dybde. Meget lys vin. Særlig vine fra Østrig er en stor oplevelse
Primitivo
Quattro Calici Primitivo
Storydende, storklaset støvblå drue
Karakteristika
Mørk drue. Navnet indikerer tidlig modning (august). Mest brugt som støttedrue fra 1700-tallet. I nyere tid dyrket skabt til stor vin solo. En lidt sart drue, som trives bedst i sydens sol
Region
Puglia, Campania, Basilicata. Er i DNA-familie med Zinfandel
12.000 ha. beplantet, mest hjemmehørende i det sydlige Puglia
Vinoplevelsen
Giver fyldige vine med masser af blomme, kirsebær, svesker og ”varme” krydderier. Høj alkohol, lav syre og lav tannin.
Prøv TOPvinene fra Lucera - nordlige Puglia
Prugnolo Gentile
Quattro Calici Sangiovese
Storklaset støvblåsort stor drue
Karakteristika
Drue fra Montepulciano, og med i den store Sangiovese familie. DNA strengen er identisk med Sangiovese Grosso, og dermed det siges at være samme drue!
Region
Sangiovese er den mest udbredte drue i Italien. "Nationaldruen" i Toscana . 71.600 ha beplantet
Vinoplevelsen
Giver lyse vine. Violer i næsen; sauer-kirsch, ribs, læder, sød tobak, lakrids, urt, krydderier og intens kvas, når den er ung. Base for Vino Nobile med Mammolo og Canaiole Nero
Rebo
Quattro Calici Rebo
Storklaset drue med store druer
Karakteristika
Kloning af Teroldego og Merlot, skabt af Rebo Rigotti i 1948. Han ville øge vinens struktur og sikre at den kan trives i Trentino's barske terroir
Region
Trentino (Rebo DOC), og lidt i Friuli
120 ha beplantet
Vinoplevelsen
Intens rubinrød vin med violet kant. Frugtrig, indbydende, intens duft og en tør, karakterfuld smag, med behagelig tannin. Vine, skabt til at blive drukket unge
Refosco dal Peduncolo Rosso
Quattro Calici Refosco
Blå drue på røde stilke
Karakteristika
Betyder ”Refosco med de røde stilke”. Genetisk i retning af Teroldego og Lagrein. Dyrkes kun i Friuli, hvor jordbunden egner sig godt til vinen. Kræver god varme, sen høst
Region
Friuli-Venezia Giulia (Friuli Colli Orientali DOC) . 1.100 ha beplantet
Vinoplevelsen
Dyb violet vin, med alderen bliver den let gennemsigtig, granat i kanten. Spændende vin med en let bitterhed, tæt syre, modne skovbær – og en skøn duft af tør urt
Ribolla Gialla
Quattro Calici Ribolla Gialla
Mørkegule druer i tætte, små klaser
Karakteristika
Lokal drue (Gul Ribolla) i Friuli, dyrkes kun her. Bragt hertil i 1100 af Venezianske købmænd fra Kefalonia. Giver flotte udbytter og modner ret sent.
Region
Friuli-Venezia Giulia (Friuli Colli Orientali DOC) . 450 ha beplantet
Vinoplevelsen
Vinene kan være alt fra meget lette over liflige til aldeles fyldige. Delikat, frisk duft. God syre, friskhed og pragtfuld nydelsesvin, - en dejlig aperitif på terrassen/altanen
Riesling
Quattro Calici Riesling Italico
Hvid drue, modner gylden
Karakteristika
Stammer fra Tyskland (Rhine). Trives bedst i kølig klima. Aromatisk, blomsterrig og meget aromatisk drue. Det høje syreindhold gør den velegnet til lagring – i mange, mange år.
Region
Næsten hele Italien, dog spredt. De bedste vine fra de nordlige, kølige regioner. 1.600 ha. beplantet
Vinoplevelsen
Meget versatil drue, - fra knastørre, mineralske, over ”hyggelige” til søde dessertvine. Norditalienske og østrigske riesling er elegante, let mineralske og lidt lettere end de tyske.
Rondinella
Quattro Calici Rondinella
Blå/sort drue i tætte, mindre klaser
Karakteristika
En sejlivet drue, der er modstandsdygtig overfor sygdomme, modner sent og giver et højt udbytte. Højt sugerindhold. Aldeles velegnet til tørring, - og dermed til Amarone
Region
Veneto, specifikt Valpolicella og Bardolino
2.500 ha beplantet
Vinoplevelsen
Frugtrig, kompleks næse, kirsebær noter og sød tobak. Bruges oftest sammen med andre druer, - er en væsentlig del af skelettet i Amarone, Ripasso og Valpolicella
Rotgipfler
Alphart2 FINAL
Tæt, støvetgrøn, hjerteformet drueklase
Karakteristika
Krydsning af Roter Veltliner og Traminer. Weingut Alphart's "visitkort"; sjælden drue . Kræver køligt klima; er meget terroir sensitiv; gode udbytter; meget velegnet til fadlagring
Region
Østrig, Thermenregion, Niederösterreich . 119 ha beplantet
Vinoplevelsen
Elegant aroma med eksplosion af mandarin, orange, æble, lidt mandelkerner. Elegant, balanceret syre og god fedme, især i Reserve vine, der har fået lidt fad lagring
Sagrantino di Montefalco
Quattro Calici Sagrantino
Mørk blå drue i store, dråbeformede klaser
Karakteristika
Stammer fra Lilleasien, kom til Umbrien med Franciskaner munke. Navn fra "sakristi". Oprindelig en passito vin, brugt i kirkelige handlinger. Idag er det en tør, kraftfuld vin!
Region
Sagrantino er dyrket i Montefalco-området i Umbrien siden middelalderen. Første registrering i år 1100. 1.000 ha beplantet
Vinoplevelsen
Sagrantino vine er berømt for stor intensitet, koncentration og lagringsevne takket være sit høje polyfenolindhold. Mørk lilla farve. Næsen er præget af aromaer af røde frugter, kanel og jord
Sangiovese
Quattro Calici Sangiovese
Kompakt, intens grøn drue
Karakteristika
Fra latin ”Sangius Lovis”, - Jupiters blod. Lidt svær at dyrke, blomstrer tidligt og modner sent. Skal grønthøstes, for høj kvalitet. Masser af syre og tanniner, - godt gemmepotentiale.
Region
Mest udbredte drue i Italien. "Nationaldruen" i Toscana . 71.600 ha beplantet
Vinoplevelsen
Giver lyse vine. Violer i næsen; sauer-kirsch, ribs, læder, sød tobak, lakrids, urt, krydderier og intens kvas, når den er ung. Bedst kendte vine er Chianti og Brunello.
Schiava
Quattro Calici Schiava Grosso
Kompakt, intens grøn drue
Karakteristika
Druen stammer fra Slovenien om kom til Italien i det 13. århundrede. STORydende drue, som skal grøtnhøstes kraftigt og vinficeres dygtigt for at skabe gode vine
Region
Kølig drue, trives bedst i Trentino-Alto/Adige. Særlig vigtig er vine fra St. Magdalena . 560 ha beplantet
Vinoplevelsen
Giver lette, lyse vine. Viol, sauer-kirsch, ribs, urt, krydderier og let kvas, når den er ung. Elegant vin, som nydes let afkølet og afslører en fin kompleksitet.
Sauvignon
Quattro Calici Sauvignon
Kompakt, intens grøn drue
Karakteristika
Sauvignon (fra Loire) og Chardonnay er de mest udbredte og berømte hvide druesort i verden. Navn stammer fra "sauvage" (vild). Der er en gul og en grøn type. Stil som Friulano
Region
Italien fra nord til syd! Dog mest udbredt i Friuli Colli Orientali. Registreret i Bolzano i 1970. 3.800 ha beplantet
Vinoplevelsen
Sauvignon er semi-aromatisk, kendt øjeblikkelig med dens karakteristiske, mineralske noter af stikkelsbær, brændenælder, moskus og kattetis! Trives perfekt i mergel/sandsten i Friuli
Schioppettino
Quattro Calici Schioppettino
Mørk blå drue i store, dråbeformede klaser
Karakteristika
Friuli daterer vinen til 1282, noteret som officiel bryllupsvin. Også kendt som Ribolla Nera. Dyrkes kun af få vinhuse. Smuk rubinrød farve, godt gemmepotentiale
Region
Friuli, særligt i Friuli Colli Orientali, Corno di Rosazzo 155 ha beplantet
Vinoplevelsen
Vinene kan være lidt aggressive i syre som unge. Kraftigfulde efter 3-4 år, tørre vine med urt, peber, hindbær og blåbær. Meget komplekse og sin HELT egen
St. Laurent
Quattro Calici St Laurent
Smuk natblå drue med støvet skær i store, ofte dobbeltklaser
Karakteristika
Fra latin ”Sangius Lovis”, - Jupiters blod. Lidt svær at dyrke, blomstrer tidligt og modner sent. Skal grønthøstes, for høj kvalitet. Masser af syre og tanniner, - godt gemmepotentiale.
Region
Mest udbredte drue i Italien. "Nationaldruen" i Toscana . 71.600 ha beplantet
Vinoplevelsen
Giver lyse vine. Violer i næsen; sauer-kirsch, ribs, læder, sød tobak, lakrids, urt, krydderier og intens kvas, når den er ung. Bedst kendte vine er Chianti og Brunello.
Syrah
Quattro Calici Syrah
Kompakte store klaser af natblå/sorte druer
Karakteristika
Fransk drue, som stammer fra Schiraz i Persien. Med affinitet til Teroldego og Lagrein. Generelt er italienske Syrah vine mere elegante og velbalancerede end de frugttunge oversøiske vine
Region
Ret udbredt, med tung "base" i Toscana, hvor den i tidernes morgen var støttedrue til Chianti! 6.800 ha beplantet
Vinoplevelsen
Giver mørke vine, rige på frugtagtige noter af solbær, brombær og blomme, med nogle gange røgede toner på en krydret og afmålt garvesyrebase
Teroldego
Quattro Calici Teroldego
Sortblå drue i store, lange klaser
Karakteristika
Navn stammer fra "Tiroler Gold". Kendt siden 1480. Tidligere opfattet som Italiens fineste drue. Slægtning til Lagrein, Marzemino og Syrah.
Region
Trentino-Alto Adige, især omkring Mezzocorona. 800 ha beplantet
Vinoplevelsen
Fine noter af kirsebær, violer, tranebær, cacao og balsamiske noter osm rabarber og lakrids. Fadlagret Riserva giver vine med stor kompleksitet
Trebbiano Abuzzese
Quattro Calici Trebbiano Abruzzese
Sartgrøn drue i store, fyldige klaser
Karakteristika
Abruzzese Trebbiano vinstokken tilhører den store Trebbiani-familie og er en biotype af Trebbiano Toscano. Minder om Biancame. Kendt siden romertiden, registreret i 1500-tallet.
Region
Dyrkes primært i Abruzzo, og lidt i Lazio og Marche. 5.000 ha beplantet, blot i Abruzzo
Vinoplevelsen
Strågule vine, med grønlige refleksioner, god syre, let og ikke særlig struktureret. Bouquet/smag er blomsteragtig og frugtigmed eftersmag af bitter mandel. Ofte højt alkoholindhold
Trebbiano Toscano
Quattro Calici Trebbiano Toscano
Grøn drue i store, lange klaser. Modner til gylden, nærmest gennemsigtig
Karakteristika
Trebbiano Toscano vinstokken tilhører den store Trebbiani-familie. "udvandret" til Frankrig som Ugni Blanc (cognac) Kendt siden romertiden, registreret i 1500-tallet.
Region
Dyrkes i store dele af Italien, og benyttes ofte som støttedrue. 22.500 ha beplantet
Vinoplevelsen
Trebbiano Toscano-vine er generelt tørre, med høj syre, ret anonyme, lette og ikke særligt attraktive! Vinificeres ofte med andre druer, f.eks. Vin Santo, som får aroma fra Malvasia
Verduzzo Friulano
Quattro Calici Verduzzo Friulano
Grøn drue, som modner gylden/brunlig
Karakteristika
LOKAL drue i Friuli Colli Orientali. Det er vine en karakteristisk frugtig og delikat parfumeret aroma. Smagen er frugtig, moderat garvesyre og typisk sød.
Region
I det bakkede Colli Orientali del Friuli, nordøst for Udine, har Verduzzo Friulano fundet sit ideelle mikroklima. 800 ha
Vinoplevelsen
Druerne er velegnede til passito vine og fadlagring. Vinstilen Ramandolo, en ravfarvet rosinvin, meget alkoholisk og behagelig sød og umådelig elegant balance
Vermentino
Quattro Calici Vermentino
Grøn drue, som modner nærmest glasklar gylden
Karakteristika
Dyrkes i Middelhavsområdet. Menes at stamme fra Spanien. Sardinien byder på store vine på Vermentino. Anses af kendere for at være Italiens bedste hvidvinsdrue.
Region
Liguria, Sardegna, Toscana.
4.600 ha beplantet
Vinoplevelsen
Hvide blomster i noterne, sommerlig frugt, god fylde og intensitet og med en let bitter efternote. Fadlagring kan dæmpe den til tider lidt "saltede" note
Zweigelt
Quattro Calici Zweigelt
Små, tætte klaser af støvet sortblå druer
Karakteristika
Østrigsk drue, udviklet i 1922 af Fritz Zweigelt (krydsning af St. Laurent og Blaufränksich. velegnet til ung, frisk og sprød vin, OG til kraftfulde fadlagrede vine
Region
Østrigs mest udbredte røde drue. 6.426 ha. (13,8% af østrigs vinstokke) beplantet
Vinoplevelsen
Markant forskel på de unge, sprøde vine og de tætte, ældre vine fra fad. Rød-violet, tæt farve. Bløde taninner, stor krop, smag af Moreller, kødfulde noter, mørke bær og tæt chokolade
BESØG OS
Nemogaarden Aps - Enoteca Nemo
Engvangen 9
2680 Solrød

VAT / CVR: 36 19 95 20
FANG OS PÅ TELEFONEN
SEND EN MAIL